Sådan vælger du det rette tæppe

Kunstzonen.dk: Bolig- og designmagasin ←  > Artikler >  Sådan vælger du det rette tæppe
0 Comments

Gulvtæpper er en oplagt måde at bringe hygge og personlighed ind i boligen. Der er faktisk enormt mange fordele ved at bruge gulvtæpper, og nok også flere end man umiddelbart er klar over. De udgør i sig selv flot stykke interiør, også kan de være med til at binde rum sammen, skabe små zoner i et stort rum og understrege mønstre og farver. Desuden er tæpper virkelig lækre i de kolde måneder, særligt hvis du ikke har gulvvarme i dit hjem. Har du dårlig akustik i din bolig, vil gulvtæpper også være med til at forbedre denne.

Overvej materialet

Når du vælger et tæppe, skal det naturligvis underbygge din personlige stil og matche med den øvrige indretning i boligen. Men inden du tænker alt for meget over mønster og farve på dit nye tæppe, er det en god ide at overveje hvilke praktiske behov det skal opfylde, og med det menes i sær hvilket materiale det skal være lavet af.

Gulvtæpper i jute eller nylon er et meget slidstærkt og praktisk valg, som er oplagte til at beskytte gulvet. Det gælder eksempelvis under spisebordet, hvor stolene trækkes frem og tilbage mange gange.

Er det vigtigste at dit tæppe er komfortabelt, er uld eller viskose gode valg. De giver et varmt og lækkert underlag til fødderne og er med til at bløde rummet op. Disse er eksempelvis oplagte ved sofagruppen eller for enden af sengen.

Størrelsen på tæppet

Størrelsen på gulvtæppet er afgørende for, om tæppet kommer til at opfylde dets funktion. Et for stort tæppe i et lille rum kan virke alt for voldsomt, men et for lille tæppe i et stort rum bliver en lidt ligegyldig detalje. Overvej derfor tæppets størrelse og brug lidt tid på at mål op.

Skal tæppet placeres under spisebordet, skal det være stort nok til at stolene kan trækkes ud, uden at komme uden for tæppets kant. Skal tæppet være ved sofaen, så skal det kunne nå under begge sofaens forreste ben. Har du en lænestol stående ved sofagruppen, skal de forreste ben eller hele stolen også kunne være på tæppet.

Farve og form

Det visuelle udtryk, og dermed formen og farverne på tæppet har naturligvis stor betydning. Tæppet kan enten matche resten af indretningen eller give en kontrast. Et farverigt gulvtæppe, som de smukke Hay gulvtæpper, vil give en skøn kontrast i en meget minimalistisk indretning med få farver. Et rundt gulvtæppe kan også være med til at bløde op, hvis rummet har mange lige og skarpe linjer.